Apples sporingsvalgfrie iOS 14.5-oppdatering gir funksjoner som beskytter personvernet, og gir brukerne muligheten til å velge bort å bli fulgt på internett via «sporere» i appene sine. Denne personverndrevne iOS 14.5-oppdateringen inneholder en funksjon som omdirigerer alle falske nettstedsjekker via sine egne proxy-servere. Apple har lansert denne funksjonen som en del av strategien sin for å beskytte brukernes personvern og forhindre lekkasje av IP-adresser til Google og Facebook. Facebook får 98 % av inntektene sine fra reklame. En ukjent del av disse annonseinntektene vil bli påvirket av disse endringene i Apples personverninitiativ.
Facebook vurderer å saksøke Apple, og Apple står på sitt. Facebook har muligheten til å levere disse personlige annonsene gjennom sporing av brukerdata; det er derfor brukere ser Tesla- og elbilannonser overalt hvor de går etter å ha søkt etter en ny Tesla på Google. Facebooks begrunnelse ble beskrevet i et nylig blogginnlegg:
«Enhver bedrift starter med en idé, og det å kunne dele den ideen gjennom personlig tilpassede annonser er banebrytende for små bedrifter. Å begrense bruken av personlig tilpassede annonser ville fjerne en viktig vekstmotor for bedrifter.»
Facebook bruker alle ressurser på å prøve å bevare inntektene de kan miste, og finner en måte å fortsatt få Apple-brukerdataene sine innhentet. Facebook oppdaget at den nye Apple-oppdateringen vil presentere en popup-melding, referert til som en «personvernsetikett». Popup-meldingen er en melding som forteller brukerne hvilke sporingsdata som samles inn av mobilappen de bruker, og ber om tillatelse til å tillate det. Facebook bestemte seg for at de vil gjøre det samme for å sikre at brukerne tar en « mer informert beslutning » ved å vise en ny popup-melding som ber brukeren om å revurdere den nektede datatilgangen.
Den viktigste nye funksjonen er innebygd i Safari-nettleseren, og « Advarsel om bedragerisk nettsted » varsler brukere om farlige nettsteder som er rapportert som villedende, ondsinnede eller skadelige. For å oppnå dette bruker Apple Googles «Safe Browsing» , et blokkeringslisteverktøy som gir en liste over URL-er for nettsteder som inneholder skadelig programvare eller phishing-innhold. Apple bruker data fra Googles blokkeringsliste, sammenligner den med URL-ene brukerne prøver å besøke og enten slipper dem gjennom eller blokkerer nettstedet, avhengig av risikonivået.
Apple oppdaget at når de bruker dette verktøyet, lekker det IP-adressen til enheten som sjekken ble gjort fra, noe som går imot deres intensjon om å «lekke IP-adresser til Google». Med iOS 14.5 vil imidlertid alle disse verifiseringene bli omdirigert via en Apple-eid proxy-server. Dette gjør at alle forespørsler ser ut til å komme fra samme IP-adresse (Apples server-IP), noe som beskytter brukerens personvern ved at deres personlige IP-adresse ikke vises.
Vær på utkikk etter den kommende oppdateringen, men iOS 14.5 blir ikke offisielt utgitt før våren 2021. Noen funksjoner er tilgjengelige nå på enhetene dine for å forbedre personvernet ditt. Hvis du bruker Safari på enhetene dine, kan du redigere disse innstillingene for å fjerne og blokkere data som nettsteder kan bruke til å spore deg. For å se disse innstillingene og finne verktøyene som vises nedenfor, gå til Innstillinger > Safari på enheten din.
Noen nettsteder bruker tredjeparts innholdsleverandører. En tredjeparts innholdsleverandør kan spore deg på tvers av nettsteder for å annonsere produkter og tjenester. Når dette alternativet er slått på, slettes sporingsdata med jevne mellomrom med mindre du besøker tredjeparts innholdsleverandøren.
Advarsler om svindel eller ondsinnede nettsteder skjer i Safari i dag, men ikke like grundig som funksjonen som rulles ut i den kommende oppdateringen. Når den er aktivert, vil den vise en advarsel hvis nettstedet du besøker mistenkt er et phishing- nettsted. CyberHoot anbefaler på det sterkeste at denne funksjonen er aktivert, da den kan bidra til å forhindre et utilsiktet besøk på et ondsinnet nettsted.
Når Privat nettlesing er aktivert, husker ikke Safari sidene du besøker, Autofyll-informasjon, og åpne faner lagres ikke i iCloud. Nettsteder kan ikke endre informasjon som er lagret på enheten din, så tjenester som vanligvis er tilgjengelige på slike nettsteder kan fungere annerledes inntil du slår av Privat nettlesing. For å bekrefte at Privat nettlesing er aktivert, vises adressefeltet mørkt i stedet for lyst.
Når du er i en app eller på et nettsted som bruker Apple Pay på en iPhone, iPad eller Apple Watch, kan nettstedet sjekke om du har Apple Pay aktivert på enheten din og bruke det til sikre betalinger. Du kan deaktivere nettsteder du besøker fra å sjekke om Apple Pay er aktivert ved å gå til innstillingen «Sjekk etter Apple Pay» på iOS- eller iPadOS-enheten din i Innstillinger > Safari > Personvern og sikkerhet.
CyberHoot anerkjenner Apple Pay som en av de sikreste betalingsmetodene som er tilgjengelige på nett i dag, og anbefaler å bruke den når det er mulig for betalinger.
Ved å bruke disse funksjonene godtar du og godtar Apples og dets datterselskapers og agentenes overføring, innsamling, vedlikehold, behandling og bruk av denne informasjonen som beskrevet ovenfor.
kilder:
Ytterligere lesninger:
Data Privacy Day hos Apple: Forbedre åpenhet og styrke brukerne
iOS 14.5: Hvordan dette kan bli Apples mest fantastiske iPhone-oppdatering hittil
Oppdag og del de nyeste trendene, tipsene og beste praksisene innen cybersikkerhet – i tillegg til nye trusler du bør se opp for.
Forfatter: Katie Boquetti | Leder: Craig Taylor Leder av Craig Taylor: Selv før Claude Code laget...
Les mer
Forfatter: Katie Boquetti | Lederartikkel: Craig Taylor Lederartikkel av Craig Taylor: Vi har visst det en stund her...
Les mer
Forfatter: Katie Boquetti | Lederartikkel: Craig Taylor Lederartikkel av Craig Taylor: En CAPTCHA skal teste om...
Les merFå et skarpere blikk på menneskelige risikoer, med den positive tilnærmingen som slår tradisjonell phishing-testing.
