Aktualizace iOS 14.5 od společnosti Apple s možností sledování nabízí funkce na ochranu soukromí, které uživatelům umožňují odhlásit se ze sledování na internetu prostřednictvím „trackerů“ v jejich aplikacích. Tato aktualizace iOS 14.5 zaměřená na ochranu soukromí obsahuje funkci, která přesměrovává všechny podvodné kontroly webových stránek přes vlastní proxy servery. Apple ji vydal jako součást své strategie na ochranu soukromí uživatelů a zabránění úniku IP adres do Googlu a Facebooku. Facebook generuje 98 % svých příjmů z reklamy. Neznámá část těchto příjmů z reklamy bude těmito změnami v iniciativě Apple na ochranu soukromí ovlivněna.
Facebook zvažuje žalobu na Apple a Apple si stojí za svým. Facebook má možnost zobrazovat tyto personalizované reklamy prostřednictvím sledování uživatelských dat; proto uživatelé po vyhledání nového vozu Tesla na Googlu vidí reklamy na Teslu a elektromobily všude, kam jdou. Argumentace Facebooku byla popsána v nedávném příspěvku na blogu:
„Každý podnik začíná nápadem a možnost sdílet tento nápad prostřednictvím personalizovaných reklam je pro malé firmy zlomová. Omezení používání personalizovaných reklam by podnikům odebralo důležitý motor růstu.“
Facebook vyčerpává veškeré zdroje, aby se pokusil zachovat příjmy, o které by mohl přicházet, a hledá způsob, jak i nadále shromažďovat data uživatelů Apple. Facebook zjistil, že nová aktualizace Apple bude zobrazovat vyskakovací okno s názvem „štítek s informacemi o ochraně osobních údajů“. Toto vyskakovací okno je zobrazená zpráva, která uživatelům sděluje, jaké sledovací údaje shromažďuje mobilní aplikace, kterou používají, a žádá o povolení k jejich získání. Facebook se rozhodl, že udělá totéž, aby zajistil, že uživatelé činí „ informovanější rozhodnutí “, a zobrazí další vyskakovací okno, které uživatele požádá o přehodnocení odepření přístupu k datům.
Hlavní nová funkce, integrovaná do prohlížeče Safari, „ Upozornění na podvodné webové stránky “, upozorňuje uživatele na nebezpečné webové stránky, které byly nahlášeny jako klamavé, škodlivé nebo nebezpečné. K dosažení tohoto cíle se Apple spoléhá na „Bezpečné prohlížení“ od Googlu , nástroj pro blokování , který poskytuje seznam adres URL webových stránek obsahujících malware nebo phishingový obsah. Apple používá data ze seznamu blokování Googlu, porovnává je s adresami URL, které se uživatelé pokoušejí navštívit, a buď je nechává projít, nebo web blokuje, v závislosti na úrovni rizika.
Společnost Apple zjistila, že při použití tohoto nástroje dochází k úniku IP adresy zařízení, ze kterého byla kontrola provedena, což je v rozporu s jejím záměrem „úniku IP adres do Googlu“. V systému iOS 14.5 však budou všechna tato ověření přesměrována přes proxy server vlastněný společností Apple. Díky tomu se zdá, že všechny požadavky pocházejí ze stejné IP adresy (IP adresa serveru Apple), což chrání soukromí uživatelů tím, že nezobrazuje jejich osobní IP adresu.
Těšte se na nadcházející aktualizaci, ale iOS 14.5 bude oficiálně vydán až na jaře 2021. Některé funkce pro zlepšení vašeho soukromí jsou na vašich zařízeních již k dispozici. Pokud na svých zařízeních používáte Safari, můžete tyto předvolby upravit a odstranit nebo zablokovat data, která mohou webové stránky použít k vašemu sledování. Chcete-li si tyto předvolby zobrazit a najít níže uvedené nástroje, přejděte na svém zařízení do Nastavení > Safari.
Některé webové stránky využívají poskytovatele obsahu třetích stran. Poskytovatel obsahu třetí strany vás může sledovat na webových stránkách za účelem propagace produktů a služeb. Pokud je tato možnost zapnutá, data sledování se pravidelně mažou, pokud nenavštívíte stránky poskytovatele obsahu třetí strany.
Varování před podvodnými nebo škodlivými webovými stránkami se v Safari objevují již dnes, ale ne tak důsledně jako funkce, která bude zaváděna v nadcházející aktualizaci. Po aktivaci se zobrazí varování, pokud je webová stránka, kterou navštěvujete, podezřelá z phishingu . CyberHoot důrazně doporučuje mít tuto funkci zapnutou, protože může pomoci zabránit náhodné návštěvě škodlivého webu.
Pokud je zapnuté Soukromé prohlížení, Safari si nepamatuje navštívené stránky, informace o automatickém vyplňování a otevřené karty se neukládají do iCloudu. Webové stránky nemohou upravovat informace uložené ve vašem zařízení, takže služby běžně dostupné na takových stránkách mohou fungovat jinak, dokud Soukromé prohlížení nevypnete. Povolení Soukromého prohlížení se potvrdí zobrazením adresního řádku tmavého místo světlého.
Když se nacházíte v aplikaci nebo na webových stránkách, které používají Apple Pay na iPhonu, iPadu nebo Apple Watch, webová stránka může zkontrolovat, zda máte na svém zařízení povolenou službu Apple Pay, a používat ji pro bezpečné platby. Kontrolu povolené služby Apple Pay na webových stránkách, které navštěvujete, můžete zakázat v nastavení „Kontrola Apple Pay“ na vašem zařízení iOS nebo iPadOS v Nastavení > Safari > Soukromí a zabezpečení.
CyberHoot uznává Apple Pay jako jednu z nejbezpečnějších platebních metod dostupných online a doporučuje ji používat pro platby, kdykoli je to možné.
Používáním těchto funkcí souhlasíte s tím, že společnost Apple a její dceřiné společnosti a zástupci budou tyto informace předávat, shromažďovat, uchovávat, zpracovávat a používat, jak je popsáno výše.
Zdroje:
Další četba:
Den ochrany osobních údajů ve společnosti Apple: Zlepšení transparentnosti a posílení uživatelů
iOS 14.5: Jak by to mohla být dosud nejúžasnější aktualizace iPhonu od Applu
Objevte a sdílejte nejnovější trendy, tipy a osvědčené postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti – a také nové hrozby, na které si dát pozor.
Autor: Katie Boquetti | Editorial: Craig Taylor Editorial od Craiga Taylora: Už nějakou dobu to tady víme...
Více informací
Autor: Katie Boquetti | Editorial: Craig Taylor Editorial od Craiga Taylora: CAPTCHA by měla otestovat, zda...
Více informacíZískejte bystřejší pohled na lidská rizika s pozitivním přístupem, který překonává tradiční phishingové testování.
